duminică, 20 noiembrie 2016

Istoria modei barbatesti


La sfarsitul secolului al XIX-lea, influenta barbatilor din perioada victoriana era impusa nu doar prin afaceri, domenii si averi, ci si prin vestimentatie si stil. Barbatii din aceasta perioada isi etalau tinutele alese cu grija care includeau accesorii precum ceasuri de buzunar de valoare si bastoane. Piesa de rezistenta era redingota accesorizata cu nasturi unici si pliuri la spate, realizate in functie de constitutia fiecarui barbat in parte. Palarille, reprezentau de asemenea o piesa de nelipsit.


1900

Dupa intrarea in anii 1900, imbracamintea barbatilor era in mare parte utilitariana si lipsita de imaginatie, insa scotea foarte bine in evidenta siluetele inalte si atletice ale tinerilor. Costumele formate din 3 piese erau extrem de populare, precum si palariile inalte. In ceea ce priveste pantalonii, lungimea lor incepea sa scada, fiind promovati pantalonii mai scurti decat pana atunci.


1920

Perioada de dupa razboi a fost prospera pentru multi dintre afaceristii anilor 1920, motiv pentru care si industria modei a inflorit. Aspectul barbatului a capatat importanta din nou, iar tinutele business au devenit din ce in ce mai populare. Americanii se inspirau din tinutele francezilor si ale britanicilor, combinand o multime de piese observate peste hotare. Camasile desfacute au inceput sa fie pe placul barbatilor, precum si sosetele colorate, jachetele cu umeri naturali si cravatele.


1930

Aceasta a fost una dintre perioadele de glorie ale modei masculine. Fred Astaire si Gary Cooper au fost doar doua dintre vedetele care setau trendurile in acea perioada de mare depresie. Aceasta a fost si prima oara cand barbatii au acceptat sa poarte haine croite dupa fizicul lor, evidentiindu-le formele masculine, mai degraba decat haine largi.


1940

Daca pana acum, hainele tuturor barbatilor erau croite la comanda, cei mai bogati dintre ei avand un croitor personal, aceasta este perioada in care hainele croite gata incep sa fie puse in vanzare. Marimile incep sa ia contur, iar marile branduri vindeau deja haine barbatesti realizate dupa ultimele tendinte. Insa piesele vestimentare pentru barbati erau dinamice si deloc plictisitoare. Au inceput sa se poarte costumele in doua sau mai multe culori, gulerele cu imprimeuri sau alte tipare decat restul costumului, iar non-conformismul prindea curaj.


1950

Perioada de dupa 1950 este aceea in care barbatii devin mai conformisti, imediat dupa intoarcerea din razboi. Acestia vroiau sa adopte un stil cat mai conservator, purtand costume simple, cravate si palarii medii, pentru a parea decenti si a obtine locuri de munca usor.


1960

Zece ani mai tarziu, conformitatea dispare, facand loc rebeliunii. Barbatii anilor `60 isi exprimau nemultumirea fata de regimul conservator atat prin actiuni, cat si prin imbracaminte. Aceasta noua atitudine incuraja barbatii sa se imbrace „ca la carte” si sa poarte accesorii care sa le defineasca puterea de expresie. Astfel, o multime de stiluri au luat nastere.

Pantalonii suflelcati pana la nivelul gleznelor, fie ei din materiale naturale sau sintetice, erau purtati alaturi de camasi de culoare inchisa si sacouri de culoare mai deschisa. Pantofii exprimau comfort si erau de cele mai multe ori accesorizati cu franjuri, avand o forma rotunjita.


1970

Anii `70 au reprezentat o explozie de culori si de stiluri in ceea ce priveste imbracamintea barbatilor. Aceasta a fost declarata cativa ani mai tarziu ca fiind moda rebela Hippie. Pantalonii evazati si cei cu talie inalta, bluzele cu gat inalt si jachetele casual reprezentau un tipar in aceasta perioada. Costumele erau purtate din ce in ce mai putin, iar pantofii barbatesti aveau adesea o forma mai ascutita.


1980

Incepand cu anul 1980, lucrurile devin mai serioase in lumea modei, iar barbatii isi doresc sa fie luati in serios, afisand un aspect respectabil. Camasile erau purtate cu cravata, iar bretelele nu lipseau de la pantaloni. Pantalonii in carouri, cu talie inalta si cute erau la mare cautare, iar pantofii eleganti veneau sa completeze tinuta.


1990

Aceasta perioada a fost declarata de catre expertii in moda cea mai proasta decada in materie de imbracaminte. A reprezentat o introducere in stilul casual chic si business casual, insa deseori tinutele erau tentative esuate ale barbatilor de a iesi in evidenta. Tricourile, blugii largi, jachetele de dimensiuni exagerate si pantofii sport erau piese foarte populare.


2000

Cultura muzicala a acestei perioade, in special pasiunea publicului pentru hip-hop, a avut o influenta majora asupra tinerilor, motiv pentru care hainele care defineau aceasta pasiune erau pe toate rafturile magazinelor. Pe de alta parte, conceptul de slim fit incepe sa prinda contur, oferindu-le barbatilor ocazia de a-si evidentia silueta.


2010

Odata cu explozia mediului online si aparitia bloggerilor de fashion, imbracamintea barbatilor a capatat o alta nuanta. Noile recomandari, combinatii de stiluri si tendinte se bazeaza pe functionalitate, confort si eleganta si invoca numeroase elemente vintage.


Astazi, imbracamintea barbatilor este un subiect foarte complex care poate fi abordat din toate unghiurile. Marii designeri combina cu succes piesele regasite incepand cu anii 1900 in garderoba barbatilor, adaptandu-le gusturilor publicului de astazi.

Sursa : http://bulgariniromania.ro/istoria-modei-te-invata-cum-sa-te-imbraci-ca-un-gentleman-partea-i/

Sursa : http://bulgariniromania.ro/istoria-modei-barbatesti-partea-a-ii-a/



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu