duminică, 20 noiembrie 2016

Moda anilor 1920


Multe randuri au fost scrise despre moda anilor ’20, si din motive evidente. Este cu usurinta unul dintre cele mai influente, unice si creative epoci din istoria modei epocii moderne.


Creativitate fara limite!

Dupa primul razboi mondial, peisajul modei se cutremura ca o placa tectonica. Odata rezervat aristocratilor si celor influenti, moda ia o turnura observabil mai accesibila, permitand accesul femeilor si barbatilor din clasa de mijloc. Unele textile de lux devin in sfarsit accesibile, facand posibila crearea la domiciliu a pieselor vestimentare la moda. In anii 20 era inca destul de intalnita confectionarea hainelor acasa.


Atat designerii cat si cei ce isi confectionau hainele acasa lasa deoparte precautia si incearca noi stiluri indraznete doar pentru a vedea ce reactii vor primi. In acest sens, este vorba despre femeile tinere cu stil de la oras. Multe femei care traiau in mediul rural purtau aceleasi haine ca si mamele lor. Existau multe categorii de oameni care fie erau disperati dupa o schimbare, fie nu vroiau sa aiba deloc a face cu asa ceva.

Cel mai uluitor lucru pe care-l poti observa la moda acestei decade este forma siluetei. Este izbitor de dreapta si de plata. In timp ce majoritatea curentelor de moda accentueaza formele intr-un fel sau altul, de aceasta data parea ca orice form alfel decat dreapta este nepotrivita. Acest tip de forma dreapta este un element foarte distinct pentru stilul anilor 20.


Articolele pentru acoperirea capului erau o parte esentiala a costumelor unei femei la moda. Pot fi observate mai multe stiluri, unele asemanatoare unei bonete, in timp ce altele se purtau foarte strans, si se numeau Felt Helmets. Multe astfel de articole erau decorate cu trandafiri din matase, panglici, catarame, pene si alte accesorii. Unle aveau o bucla dintr-o panglica pe o parte, altele erau facute di catifea cu siret auriu. Variatiile de stil erau nenumarate.

Hainele aveau de obicei culori mai discrete, nuante de maro sau albastru inchis, si erau deseori decorate cu nasturi mari. Blanurile si ornamentatiile din blana erau foarte raspandite. Aproape orice animal imaginabil era disponibil sa completeze captuseala unei haine sau sa tina locul unui guler calduros.

Puloverele din lana erau foarte la moda de-a lungul anilor 20. Sunt disponibile in culori variate, dar maro sau albastru inchis constituiau alegerile cele mai frecvente. Unele aveau nasturi jos in fata, altele aveau curele si gulere largi.

Batistele din matase, fularele si manusile erau accesorii raspandite. Machiajul era purtat foarte intens de unele femei sau era inexistent in cazul altora. Stilurile de coafuri evoluase drastic in timpul acestei perioade. Dar prin 1926, stilul cunoscut sub numele de „flapper” a inceput sa castige teren si multe femeiisi tundeau parul scurt si il purtau foarte strans pe cap.


Rochiile erau de toate formele si culorile, dar un model foarte des intalnit spre sfarsitul anilor 20 era o rochie din matase subtire, lejera, cu o curea subtire in jurul taliei si un model delicat de broderie pe piept. Plimbandu-se din loc in loc, unora dintre femei le placeau sa-si arate picioarele, altora nu. Din fericire, in anii 20 designerii creau pentru toate gusturile.

Femeile insa nu aveau la fel de multe alternative la capitolul incaltaminte. Pantofii din perioada anilor 20 erau de obicei legati cu un siret deasupra gleznei si aveau un toc relativ inalt. Pantofii purtati zi de zi areu mai practici, cu toc mai mic. Unii pantofi erau disponibili in modele viu colorate, dar majoritatea femeilor purtau pantofi din piele neagra sau maro.


In timp ce moda feminina era ocupata cu spargerea barierelor, moda masculina a ramas relativ neschimbata. Barbatii anilor 20 purtau costume cu palarii pe strada si flanele acasa. Le placeau ghetele si paltoanele lungi. Camasile erau cel mai adesea albe sau deschise la culoare, cu sau fara guler.

Uneori un barbat putea inlocui haina cu o flanea dupa modelul celor purtate de taietorii de lemne, pastrand camasa si cravate pe dedesubt. Asta insa pentru un look mai casual.


Pentru un barbat care dorea sa impresioneze, palaria era foarte eleganta, si chiar si un baston putea adauga putin mai mult rafinament. Se putea merge mai departe chiar, cu un ceas de buzunar din aur de 14k, un papion, pantofi negri si vesta. Croitoria la comanda era foarte importanta, costumele avand nevoie sa se aseze bine.

Sursa : https://top5hints.wordpress.com/2015/01/12/moda-anilor-1920/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu