duminică, 20 noiembrie 2016

Povestea secretă a celebrului Chanel No.5


Are aproape 89 de ani de existenţă, dar rămâne la fel de apreciat şi de elitist ca în ziua în care a fost creat de cel mai mare parfumier al tuturor timpurilor: Ernest Beaux. Este vorba despre clasicul Chanel No.5, o adevărată legendă a parfumurilor. Are stil, fragranţă misterioasă şi se bucură de popularitate printre cele mai mari vedete de la Hollywood, şi nu numai. Cu siguranţă vă întrebaţi care este istoria celui mai cunoscut parfum din lume. În rândurile următoare îi veţi descoperi povestea reală.
Creat de „Rege”
Celebra creatoare de modă Gabriele (Coco) Chanel şi Ernest Beaux s-au întâlnit pe Coasta de Azur în 1920, prin intermediul ducelui Dimitri Pavlovici (un aristocrat rus, descendentul faimoşilor Romanovi), cu care designerul trăia o poveste de dragoste. Domnişoara Chanel l-a rugat să îi creeze un parfum feminin, inimitabil, ce surclasează toate celelalte produse existente pe piaţă. Coco se gândea la o combinaţie de trandafiri parfumaţi, ylang ylang şi iasomie, considerând că o femeie trebuia să asorteze parfumul cu croiala hainelor, într-o completare perfectă. Această fragranţă urma să fie prima creată special la comanda unui creator de modă. Beaux a folosit cele mai scumpe ingrediente, dar ceva părea că lipseşte. Aşa a ajuns să folosească, pentru prima oară în această industrie, aldehidele florale. Aceste molecule sintetice confereau subtile miresme metalice şi de lămâie. Produsul are în componenţă peste 80 de elemente, dintre care se disting: iasomia, trandafirul, lemnul de santal, uleiul de Neroli, ylang ylang din Insulele Comore şi lemnul de santal din oraşul indian Mysore.


„Moda trece, stilul rămâne”
Ernest Beaux i-a prezentat domnişoarei Chanel zece mostre, numerotate de la 1 la 5 şi de la 20 la 24. Coco a ales-o pe cea cu numărul 5 şi i-a spus că va fi lansată la 5 mai 1921, urmând să se cheme Chanel No.5. Cinci, cifra norocoasă... Cu toate acestea, produsul nu a fost pus imediat la vânzare, proprietara sa alegând să meargă la evenimente mondene purtând fragranţa uluitoare. Pentru că doamnele din înalta societate o întrebau de unde a procurat minunatul parfum, Coco răspundea că de la un mic magazin parizian, aşa că a dăruit câteva sticluţe unor apropiaţi. Într-un timp-record, Chanel No.5 a ajuns deja celebru la Paris. Dar creatoarea de modă a dat naştere multor comentarii atunci când a ales ca acesta să fie îmbuteliat în sticluţe extrem de simple, legate cu o fundiţă, renunţând la dantelării şi zorzoane inutile, lucru neobişnuit pentru acele vremuri. Simplitatea, discreţia şi misterul sunt cele trei elemente ce o caracterizau în totalitate. De altfel, Coco spunea: „Moda trece, stilul rămâne”. Cât adevăr transpare din aceste cuvinte simple…
„Poartă-l ori de câte ori vrei să fii sărutată!”

Acesta era sfatul pe care îl dădea designerul tuturor femeilor, fie ele romantice, fie îndrăzneţe. Poate şi din acest motiv un parfum Chanel No:5 este vândut la fiecare 30 de secunde în întreaga lume. De altfel, în 1954, Marylin Monroe a fost întrebată într-un interviu ce anume poartă noaptea, iar răspunsul său a stârnit imaginaţia bărbaţilor: „Câteva picături de Chanel No:5”. Diva nici nu era promotor al celebrului parfum, dar replica sa a rămas peste ani sloganul perfect.
Printre femeile celebre care preferă Chanel No:5 se află Catherine Deneuve, Candice Bergen, Vanessa Paradis, Nicole Kidman şi Audrey Tautou (actriţa care a întruchipat-o pe renumita creatoare într-un film biografic).

Sursa : http://www.taifasuri.ro/taifasuri/la-taifas/2975-povestea-secreta-a-celebrului-chanel-no5-nr260-sapt04-10-mar-2010


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu