sâmbătă, 19 noiembrie 2016

Cei mai celebri asasini din istorie


Istoria este presărată cu crime celebre, ai căror autori au reuşit să schimbe prin acţiunile lor cursul evenimentelor. Dacă unii au ucis zeci de oameni fără un scop anume, alţii au vizat personalităţi marcante a căror influenţă nu o considerau benefică. În cele ce urmează vă prezentăm câţiva dintre cei mai cunoscuţi asasini din lume.

Carlos Şacalul, criminalul cu 1.000 de feţe

Ilich Ramírez Sánchez, cunoscut mai ales după numele Carlos Şacalul este cel mai cunoscut terorist al anilor '70. Născut în Venezuela, Carlos a colaborat cu organizaţii comuniste, naţionaliste arabe şi islamiste. După ce a petrecut o perioadă într-o tabără cubaneză de pregătire pentru luptele de gherilă, Carlos a plecat la studii la Londra şi la Moscova. A început să sprijine cauza palestiniană, iar în 1973 s-a alăturat Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei. Carlos a devenit celebru în decembrie 1975, după ce grupul său de commando a intrat în sala de conferinţe din Viena, unde s-au întâlnit miniştrii statelor membre ale OPEC. Carlos şi oamenii săi au luat 70 de ostatici, printre aceştia numărându-se nu mai puţin de 11 miniştri. În 1975, când trei agenţi ai serviciului de informaţii francez l-au abordat pe Carlos într-o casă din Paris, el i-a împuşcat, omorând doi dintre ei. De asemenea, el la ucis pe Moukharbal, omul său de legătură, care-l trădase. La 31 decembrie 1983, a aruncat în aer două trenuri pe teritoriul Franţei. Carlos a fost prins abia în 1994 şi condamnat, ulterior, la închisoare pe viaţă.

Richard Leonard "The Iceman" Kuklinski

Este poate cel mai "prolific" asasin din istorie, care a ucis între 100 şi 250 de persoane, în anii 1948-1986. Conform propriilor declaraţii a comis prima crimă la vârsta de 13 ani. De serviciile sale s-au folosit mai multe familii mafiote, printre care DeCavalcante şi Gambino. El a fost prins în 1986 şi condamnat la 110 ani de închisoare, în 1988,  pentru doar cinci crime. În 2003 a mai primit 30 de ani de închisoare dupa ce a recunoscut că, în 1980, a ucis un poliţist din New York.

Gavrilo Princip, scânteia care a aprins butoiul cu pulbere

Cu toate că nu a ucis decât două persoane, Princip este responsabil pentru declanşarea Primului Război Mondial. El l-a asasinat pe arhiducele Francisc Ferdinand, la Sarajevo la 28 iunie 1914. În vârstă de 19 ani, Gavrilo Princip era un student sârb, membru al grupării "Mâna Neagră", care milita pentru unitatea poporului sârb. Princip a deschis focul asupra maşinii în care se afla Franz Ferdinand şi soţia lui, Sophie, unul dintre gloanţe lovindu-l pe arhiduce în gât, iar un altul lovind-o pe Sophie în abdoment. Cei doi au murit după scurt timp. Ca urmare a acestei acţiuni, Imperiul Austro-Ungar a declarat război Serbiei la 28 iulie 1914. Asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand a fost pretextul ideal pentru declanşarea Primului Război Mondial, în care şi-au pierdut viaţa a peste 16 milioane de oameni.

John Wilkes Booth, primul asasin al unui preşedinte american

Actor şi simpatizant al Confederaţiei, John Wilkes Booth este responsabil pentru asasinarea preşedintelui american Abraham Lincoln, la 14 aprilie 1865, la Teatrul Ford din Washington. Lincoln a fost primul preşedinte al SUA care a fost asasinat, ceilalţi fiind James Garfield, William McKinley şi John F. Kennedy. Prima tentativă de asasinare a unui preşedinte american datează însă din 1835, când Richard Lawrence, un bolnav mintal care se credea Richard al III-lea, a încercat să-l ucidă, fără succes, pe Andrew Jackson.

Marcus Junius Brutus, prietenul devenit duşman

"Et tu, Brute?" (Şi tu, Brutus?) rămân până în ziua de azi cele mai celebre cuvinte rostite de un om aflat pe moarte. Marcus Junius Brutus este celebru pentru rolul său de conducător în conspiraţia care a avut ca scop asasinarea lui Iulius Cezar, în anul 44 î.Hr. . Cu toate că iniţial era un simpatizant al lui Cezar, Brutus s-a aliat cu mai mulţi senatori romani în momentul în care Cezar s-a proclamat dictator pe viaţă. Aceast asasinat a fost catalizatorul unei serii de războaie civile care au transformat Republica Romană în Imperiul Roman.

Prinţul Felix Iusupov

A fost un nobil rus, căsătorit cu prinţesa Irina Alexandrovna, singura nepoată a ţarului Nicolae al II-lea al Rusie. Iusupov este celebru pentru rolul pe care l-a jucat în asasinarea lui Grigori Rasputin, misticul rus care a avut a exercitat o influenţă uriaşă asupra familiei ultimului ţar al Rusiei. Conform dovezilor, Rasputin a fost bătut în mod sistematic şi înjunghiat cu o armă cu lamă, cu toate că "legenda" afirmă că a fost otrăvit cu cianură, iar apoi împuşcat.

Mark David Chapman, ucigaşul unei legend a rock-ului

Chapman este cunoscut ca fiind ucigaşul lui John Lennon. În jurul orei 23.00, pe data de 8 decembrie 1980, l-a împuşcat de cinci ori pe celebrul muzician, cu un revolver de calibru 38. După ce şi-a descărcat arma, Chapman a deschis o copie a cărţii "De veghe în lanul de secară", din care a citit până la sosirea poliţiştilor. John Lennon a murit la spital ca urmare a rănilor suferite. Ucigaşul său a fost condamnat la închisoare pe viaţă.

Lee Harvey Oswald, un mister încă nedesluşit

Oswald este considerat principalul suspect în asasinarea preşedintelui american John F. Kennedy, în data de 22 noiembrie 1963. Atunci, în jurul orei 12.30, şeful de stat a fost împuşcat în spate şi în cap în timp ce se afla într-o vizită în Dallas, Texas. La scurt timp, autorităţile l-au reţinut pe Lee Harvey Oswald pe care l-au acuzat de crimă. Acesta a negat orice implicare însă nu a mai apucat să o şi dovedească, întrucât două zile mai târziu, pe 24 noiembrie, a fost împuşcat mortal de Jack Ruby.

Nathuram Vinayak Godse

Este celebru pentru asasinarea liderului indian Mahatma Gandhi. Godse nu era de acord cu ideile lui Gandhi privitoare la musulmanii din India, motiv pentru care l-a împuşcat de trei ori în piept.

James Earl Ray

Este cunoscut ca fiind cel care l-a ucis pe activistul pentru drepturile omului, Martin Luther King, pe 4 aprilie 1968. Crescut în Tennessee, într-o familie care milita pentru segregarea albilor şi a negrilor. Earl Ray a folosit o puşcă cu lunetă pentru a-l asasina pe King şi a reuşit să fugă în Canada sub o identitate falsă. Două luni mai târziu a fost prins şi condamnat la închisoare pe viaţă.


Sursa : http://www.ziarulring.ro/life_inedit/cei-mai-celebri-asasini-din-istorie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu