miercuri, 23 noiembrie 2016

De ce au semafoarele culorile roşu-galben-verde ?



În China, de pildă, dispozitivele de semnalizare optică sunt prevăzute doar cu culorile roşu şi verde.

De asemenea, semafoarele tricolore se diferenţiază între ele în ceea ce priveşte forma şi ordinea fiecărui semnal optic în parte. Cu toate acestea, toate semafoarele din lume au două trăsături comune.
În primul rând, la toate dispozitivele de semnalizare optică din lume, culoarea roşie este poziţionată sus pentru ca şi oamenii care suferă de daltonism să se poată orienta.
În al doilea rând, niciun semafor nu foloseşte alte culori în afară de culorile roşu, galben şi verde. Semnalul optic de culoare roşie are origine britanică. Atunci când căile ferate au fost date în folosinţă şi încă nu existau bariere, se fluturau steaguri roşii pentru a avertiza pietonii.

Deoarece culoarea verde se opune culorii roşii în cadrul spectrului sub formă de cerc al soarelui, fiind o culoare complementară, a fost dezvoltat primul semafor prevăzut cu cele două culori în anul 1868 la Londra. Culoarea galbenă a fost adăugată pe parcurs datorită intensităţii sale luminoase mari. Astfel, semafoarele tricolore au avut un mare succes şi la New York în anul 1917, respectiv la Berlin în anul 1924.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu